De Consumentenbond is teleurgesteld. Ze vindt dat de kabelbedrijven in feite een monopolie hebben. Ze lieten volgens de bond de prijzen exorbitant stijgen, terwijl de kijkers in de huiskamers hetzelfde zenderpakket hielden. Door de komst van Tele2 zouden kijkers voor het eerst kunnen kiezen bij welke kabelmaatschappij ze een abonnement nemen. Tele2 stelde hun fors lagere tarieven in het vooruitzicht.

Niet alleen de Consumentenbond, ook de overheid verwachtte dat de consument zijn voordeel zou kunnen doen met concurrentie op de tv-kabel. De kabelmaatschappijen werden gedwongen hun netwerken open te stellen voor concurrenten. Tele2 wilde daarvan gebruik gaan maken door zelf contracten te sluiten met zendgemachtigden en net als UPC en Ziggo zenderpakketten te gaan aanbieden via de kabel, ook al heeft Tele2 niet zelf die kabel in handen.

Monopolie

De kabelmaatschappijen hebben zich steeds verzet tegen de verplichting hun netwerken open te stellen voor concurrenten. De tv-kijkers zitten bijna letterlijk vast aan hun kabels, maar toch vinden de kabelmaatschappijen dat ze geen monopolie hebben. Ze moeten immers concurreren met ondernemingen die de tv niet via de kabel aanbieden, maar bijvoorbeeld via de ether (Digitenne), de satelliet of via de computer. NL Kabel, de vereniging van de kabelbedrijven, noemde de uitspraak van de rechter, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB), daarom niet verrassend.

Het CBB stelt in het vonnis dat de kabelmaatschappijen inderdaad te maken hebben met concurrentie en draaide het besluit terug van Opta, de toezichthouder in de telecom, om de kabelmarkt open te breken. De Opta heeft drie jaar lang geknokt om te komen tot concurrentie op de tv-kabel en kreeg uiteindelijk de benodigde toestemming van de Europese Commissie. De Opta noemde de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven teleurstellend voor de consument, maar liet zich nog niet uit over eventuele vervolgstappen.

Wetgeving

De Consumentenbond deed in een reactie op de uitspraak een beroep op de politiek om alsnog te komen tot concurrentie op de tv-kabel, als Opta dit niet kan bewerkstelligen. Links en rechts in de Tweede Kamer hebben daar wel oren naar. Kamerleden van VVD, PvdA en CDA staken hun teleurstelling over het vonnis niet onder stoelen of banken.

CDA-Kamerlid Joop Atsma zei snel aan de slag te willen om de wetgeving aan te scherpen. Naar zijn verwachting kan de kabelmarkt dan binnen een half tot driekwart jaar alsnog open. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zei ook dat de uitspraak teleurstellend nieuws is voor de consument, maar dat het nu eerst aan de Opta is om het vonnis te bestuderen.

Telecomconcern Tele2 heeft de hoop nog niet verloren. Een woordvoerster herinnert eraan dat de overheid al eerder de telecommarkt openbrak. Tele2 kon daardoor in 1997 gaan concurreren met KPN bij vaste telefonie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl